Sült káposzta variáció vegán virslivel és sült almával (The Vegetarian Butcher)
Diák voltam, amikor Elzászban jártam egy iskolai rendezvény kapcsán és ottani vendéglátóink a híres choucroute-val kínáltak bennünket. Zseniális étel, tele ízzel és a fehér bor is remekül passzol hozzá. Ezt a vegán változatot az ottani íz emlék ihlette. A vegán glace pedig hiába készült csak sült zöldségek felhasználásával, de mégis jól utánozza az „igazi” sok órán át főtt lakkos és kollagénes nagytestvér jó tulajdonságait. Varju Vili

Hozzávalók
Káposzta ragu.
-
káposzta, fejes** 2000.0 g
-
repceolaj* 0.05 l
-
vöröshagyma 77.8 g
-
savanyú káposzta* 500.0 g
-
borókabogyó* 2.0 g
-
babérlevél** 1.0 g
-
bor, fehér, száraz* 0.15 l
-
Pink Lady alma** 625.0 g
Vegan Glace.
-
víz 1125.0 l
-
Világos Miso paszta 20.0 g
Tálalás.
-
The Vegetarian Butcher Vegán HotDog virsli-helyettesítő 28x75g (2,1 kg) 1008.0 g
Elkészítés
-
Káposzta ragu.
A fejes káposztát zsírpapírozott sütőlemezre helyezzük és 160°C-on 4 órán át sütjük. Külső, száraz leveleit eltávolítva cikkezzük és pirítjuk. Sózzuk.
A hagyományosan savanyított káposztát késsel átvágjuk (ha szükséges enyhén átöblítjük) és kevés olajon hevített szeletelt vöröshagymára dobjuk.
Beletesszük a borókabogyót, a kakukkfüvet és babérlevelet.
Meglocsoljuk a fehérborral és rövid lén készre pároljuk.
Az alma cikkeket egy serpenyőben pirosra sütjük és az utolsó pár percben ezt is hozzákeverjük. A tisztított parázsburgonyát előfőzzük és a káposztás raguhoz pároljuk. Az sem baj, ha kicsit összepirul! -
Vegan Glace.
- Ütem: A zöldségeket (a hagymafélék kivételével) vékony lapokra vágjuk és egy tepsin összekeverjük a paradicsompürével illetve az olajjal, jól szétterítjük. 150°C-on 60 percig sütni, közben 20 percenként átkeverni!
- Ütem: Felöntjük (akár a tepsiben) a vízzel és hozzátesszük aMiso pasztátés főzzük további 20 percig. Szűrjük le és redukáljuk be 500ml-ig. Sűrítsük kukoricakeményítővel, sózzuk.
-
Tálalás.
A vegán hotdog virsli-helyettesítőt kevés olajon pár perc alatt felpirítjuk és szabálytalan alakúra vágva a káposztás raguhoz adjuk.
Tetszőlegesen rendezzük el az elemeket a tányéron a vegán gacéval meglocsolva tálaljuk.