Menu

Rendkívül nagy érdeklődés közepette, mintegy 250 résztvevő előtt került sor tavaly októberben a Közétkeztetők Kézikönyve II. című kiadvány bemutatására, melyet partnereink azóta is elérhetnek Gasztronómiai Tanácsadóinkon keresztül.

A  tavalyi év márciusában megjelent Közétkeztetők Kézikönyve könyvsorozat II. kiadása a leggyakoribb ételallergiákban és étel intoleranciában alkalmazható speciális receptekre fókuszál, a közétkeztetési rendelettel összhangban a különböző korcsoportokra kidolgozott anyaghányadokkal.

A könyvbemutatóval egybekötött élelmezésvezetői konferenciát,melyre 2019. október 10-én került sor Budapesten, Burján Csaba, az Unilever Food Solutions üzletág igazgatója nyitotta meg, bemutatva a vállalat egészséges közétkeztetést célzó törekvéseit.

Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke – a könyv lektora a könyv jelentőségét, hiánypótló jellegét és annak gyakorlati értékét emelte ki. Átadva a szót Gyuricza Ákosnak és Zentai Andreának akik gondozásában megszületett a könyv. Továbbá megköszönte a Springmed Kft.-nek , a kiadónak a munkáját.

Gyuricza Ákos kiemelte, hogy segítséget szeretnénk nyújtani az élelmezésvezető kollégáknak a diétás közétkeztetés fejlesztésében, megújításában, de nem csak számukra íródott a könyv, hiszen diétás szakácsok, a szülők és a szakhatóságok számára is segítséget jelentenek majd a konkrét receptúrák a jövőben.

Zentai Andrea hangsúlyozta kollégái, az OGYÉI munkatársainak könyvhöz hozzájárult szakmai segítséget. Mi sem bizonyítja jobban a téma létjogosultságát minthogy a legutóbbi 2017-es felmérés szerint az iskolák 72%-ában volt legalább egy olyan gyermek, aki orvos által igazolt betegség miatt diétás étrendre szorult.

A közétkeztetési rendelet hatósági ellenőrzése kapcsán Schmidt Richárd, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezető hivatali főtanácsosa tartott előadást. Míg a 2018-as évben a bölcsödei ellenőrzések, országos diétás étkeztetés felmérése, valamint az iskolabüfék és automaták árukínálata volt fő fókuszban addig 2019-ben a kiemelt feladatok közé tartozik kórházi étkeztetés valamint a középiskolások étkeztetésének vizsgálata, nem elhanyagolva továbbra sem az iskolai büfé kínálat ellenőrzését.

Tóth Dávid, a NÉBIH Vendéglátás és Közétkeztetés Felügyeleti Osztály osztályvezetője a Minőség vezérelt Közétkeztetési Program aktuális eredményeit prezentálta. A 2015-ben még tesztüzemként indult a program. A közétkeztetési konyhákon leggyakrabban feltárt hiányosságok jelentős részét a dolgozók feladatkörükben vétett hibák és hiányosságok okozzák, élelmiszerbiztonsági szabályokat nem ismerik. Ennek ellenére a minősítések az elmúlt pár évben javuló tendenciát mutatnak, mind a főző mind pedig a tálalókonyhák körében.

Demeter László , a Gasztvitál csoport ügyvezető igazgatója a közétkeztető óriás által tapasztalt gyakorlati diétás étkeztetés jellemzőit osztotta meg a közönséggel, emellett kitért az egyes egységekben zajló fogyasztói elégedettségi felmérésre, ami példaértékű lehet más láncok számára is.

Az előadás sorozatot Hatvani Orsolya , az Unilever Food Solutions marketing managere zárta, aki a természetes összetevőjű költséghatékony alapanyaghasználatra hívta fel a figyelmet. Az idén ősszel bevezetésre került 100% természetes összetevőjű fűszerkeverékek is részei ennek a megoldásnak , melyek már most rendkívüli népszerűségnek örvendenek az élelmezésvezetők körében.

A fél napos program ebéd kóstolóval zárult, melyre Szikora Péter és csapata készült a közétkeztetési rendelettel összhangban készült receptekkel.

Főoldal
Termékek
Receptek
Séf inspirációk
Menü