Menu

A bárányhúst gyengéd, finom visszafogott ízvilága igazán kedvelt alapanyaggá teszi. A bárányok levágáskor nem lehetnek egy évnél idősebbek, az ennél idősebb példányokat már birkának nevezzük. A néhány hetes, még szinte csak tejet fogyasztó szopós bárányok húsa különösen könnyű, szinte tejes ízű és nagyon alacsony zsírtartalmú. 25kg élősúly felett már pecsenyebárányról beszélünk, melyek húsa már enyhén zsíros, akár kissé faggyús és sötétebb rózsaszínű. A bárány legnépszerűbb részei a comb, a gerinc és a karaj.

Mivel kombináljuk?

A bárányhús a mediterrán konyha nélkülözhetetlen eleme. Sülve, grillezve, főzve vagy párolva elkészítve is kiváló, és lágy, gyengéd fűszerezést igénylő ízének köszönhetően egyre népszerűbbé válik Európa többi részén is. És bár hazánkban sem csak húsvétkor keresik már, a bárányos fogások továbbra sem számítanak elterjedtnek a magyar gasztronómiában.
A fokhagymával, rozmaringgal és kakukkfűvel dörzsölt, olívaolajban sült vagy grillezett bárányborda igazi élmény. Ugyanez vonatkozik a kemencében sült báránycombra, amelyhez burgonyá és gyökérzöldségeket kínáljunk. Hagymával bőven párolva a nyak, lapocka és a szegy tökéletesen alkalmas egy finom gulyás, pörkölt elkészítésére. A keleti receptekben a bárányt szárított gyümölcsökkel, például barackokkal is kombinálják. Az angol konyha sajátossága a menta szósszal elkészített változat, mely apróra vágott fodormentából, vízből és barna cukorból készítik.

 

Ami megmarad: 

A báránysültből esetleg megmaradó húst vágjuk csíkokra. Egy kis tejszínnel és spenóttal kombinálva finom tésztaétel készíthető belőle.

 

Receptek báránnyal:

További hónapok szezonális alapanyagokkal:

Főoldal
Termékek
Receptek
Séf inspirációk
Menü