A tőkehal igen ízletes húsú tengeri ragadozó hal. Számos fajtáját különböztetjük meg, mint például a közönséges tőkehalat, az alaszkai vagy az atlanti variánst, de egészen speciális típusai is léteznek, mint akár a norvég téli tőkehal. Utóbbi például olyan különleges, hogy  Norvégiában csak és kizárólag kézi vagy horogsoros techikával kifogható és szigorúan csak januártól áprilisig halászható.
A tőkehal azon kevés fajok egyike, amely még nem veszélyeztetett.

Mivel kombináljuk?

A tengerekben megtett hosszú útnak köszönhetően a tőkehal húsa sovány és tömör, így elkészítése igen egyszerű. Filéje könnyedén süthető serpenyőben és sütőben is egyaránt, de párolva is rendkívül ízletes fogást kapunk belőle.
Sütés közben a tőkehal bőre természetes védelmet nyújt a halhús kiszáradása ellen.
Ha a filé tiszta ízét szeretnénk kiemelni, csak egy kevés tárkonyt, petrezselymet, fokhagymát vagy citromot használjunk az ízesítéshez, melyek remekül kiemelik a tőkehal húsának természetesen fűszeres ízét.
A tőkehal ugyanakkor  tökéletesen társítható erősebb ízű ételekhez is, például szalonnakockákkal készült klasszikus savanyú káposztához. Ha egzotikus ízeket szeretnénk a tányérra varázsolni, készíthetünk belőle például hidegen dél-amerikai ceviche-t,  melyben a lime lével ízesített és kockára vágott a tőkehal az  egyik legfőbb hozzávaló. 

Ami megmarad:

Mivel a tőkehalhoz leggyakrabban filé formájában jutunk hozzá, általában nagyon kevés marad meg a főzés során. A már megsütött, de az ételünkhöz éppen nem szükséges halhúst sok más fogásban is fel tudjuk használni, például előételekben.

Receptek tőkehallal:

További hónapok szezonális ételei:

Főoldal
Termékek
Receptek
Séf inspirációk
Menü