Változatos és ízletes ételek a diétás ellátásban

Célkitűzésünk, hogy a kórházak szakembereinek objektív segítséget nyújtsunk a szakszerű, de hatékonyan szervezett kórházi étkeztetés megvalósításában. A speciális egészségügyi követelmények miatt a közétkeztetés más területein széles körben használt és elismert professzionális alapanyagokhoz félve közelítenek a betegek étkeztetéséért felelős szakemberek.

Jelen kiadványunkban a tanulmányhoz kapcsolódó – az egyes diétatípusokhoz tartozó – ételsorokat mutatjuk be, melyet a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Alkalmazott Egészségtudományi Intézet Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék munkatársai állítottak össze.

Kiadványunkban az alábbi diéta típusok néhány variációjára adunk ötleteket:
I. Energia- és tápanyag-összetétel szerinti változatok

  • I/1. Gyógyintézeti alapétrend
  • I/2. Energia- és fehérjegazdag (zsírdús / zsírszegény, szénhidrátdús) étrend
  • I/3. Energiaszegény étrend
  • I/4. Energiabő, fehérjeszegény, Na-, P-, K-szegény korlátozott folyadéktartalmú étrend (LPLND)
  • I/5. Zsírszegény (módosított zsírsav összetételű) étrend
  • I/6. Módosított szénhidrát-összetételű étrend
  • I/7. Nátriumszegény étrend

II. Készítési mód szerinti változatok általános jellemzői

  • II/1. Normál változat
  • II/2. Könnyű vegyes változat
  • II/3. Diétás rostban gazdag változat
  • II/4. Rostszegény, kímélő fűszerezésű változat
  • II/5. Pépes változat
  • II/6. Folyékony változat

III. Hagyományostól eltérő és különleges étrendek

  • III/1. Vegán étrend
  • III/2. Ovolakto-vegetáriánus étrend
  • III/3. Szemivegetáriánus étrend
  • III/4. Gliadinmentes étrend
Diétás receptek a Semmelweiss Egyetem Dietetikusai által

Diétás receptek a Semmelweiss Egyetem Dietetikusai által

Az alábbi linken keresztül letöltheti a kiadványt

Letöltés