Élelmiszer allergia és élelmiszer intolerancia
Mely alapanyagok okoznak élelmiszer allergiát, illetve intoleranciát? Mi a különbség a két fogalom között?
Mi a különbség az élelmiszer allergia és az élelmiszer intolerancia között?
- Táplálék allergia alatt általában az élelmiszerben található fehérje által kiváltott, specifikus, reprodukálható, a megszokottól eltérő tünet-együttest értünk, amelyben kóros immunológiai reakciók mutathatók ki.Az élelmiszerekkel szembeni allergikus reakciók változóak a súlyosságukra nézve és potenciálisan végzetesek lehetnek. A tünetek tartalmazhatnak gyomorzavarokat, kiütéseket, ekcémát, a bőr vagy a száj viszketését, a szövetek (pl. a száj vagy a torok esetében) duzzanatát vagy a légzési nehézséget.
- Táplálék intoleranciáról akkor beszélünk, ha a táplálék vagy a táplálék-összetevők által kiváltott, specifikus reakció immunológiai vagy pszichés eltérés nélkül következik be. Táplálékintoleranciát okozhat például enzimdefektus, ami a tejcukorbontó enzim hiányát jelenti, vagy enzimaktivitás gátlása. Egyszerűen azt jelenti, hogy a test képtelen egy adott élelmiszert megemészteni, amiért fontos, hogy ismerjük az élelmiszer tolerancia gyakoribb típusait, mint például a tejcukor intoleranciát. A tünetek hasi görcsként, puffadásként és hasmenésként jelentkezhetnek.
Kiemelt desszert
Allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok
Tojás
A tojásallergia a tojás sárgájában vagy fehérjében lévő tápanyagokkal szembeni túlérzékenység, amely az immunrendszer fokozott aktivitását váltja ki.
A tojásra allergiás személyeknek a kacsa-, pulyka-, lúd-, fürj- stb. tojást is érdemes kerülniük
Tej
A tejallergia bármilyen állattól származó tejben lévő egy vagy több összetevővel szembeni nemkívánatos immunreakció.
Ha a recept engedi, helyettesítse a tejet vízzel, növényi eredetű tejjel (pl. szójatejjel, rizstejjel, zabtejjel, kókusztejjel, mandulatejjel) vagy növényi zsírtartalmú főzőkrém vagy habkészítmény, illetve édesség receptek esetén gyümölcslével.
Rákfélék
A rákfélékkel szembeni allergia viszonylag gyakori. A földimogyoró és a diófélék mellett a rákfélék az anafilaxiás reakciók egyik leggyakoribb kiváltó okai.
Mivel minden rákféle és kagylóféle-puhatestű ugyanolyan típusú fehérjéket tartalmaz, egyesek mindkét élelmiszercsoportra reagálnak.
A rákfélék a következők:
Tengeri rák, garnélarák, tarisznyarák, folyami rák és homár
Kagylófélék, puhatestűek
A rákféléknél ritkábban előforduló a kagylófélékkel-puhatestűekkel szembeni allergia.
Mivel minden rákféle és kagylóféle-puhatestű ugyanolyan típusú fehérjéket tartalmaz, egyesek mindkét élelmiszercsoportra reagálnak.
A kagylófélék-puhatestűek a következők:
Ehető szívkagyló, kagyló, polip, osztriga, csiga, tintahal és fésűkagyló
Hal
Az uszonyos halak súlyos és általában élethosszig tartó allergiát okozhatnak.
Az egy típusú halra allergiás embereknek több mint a fele más halakra is allergiás, emiatt az allergológusok gyakran tanácsolják betegeiknek azt, hogy mindenféle hal, illetve halat tartalmazó ételek fogyasztását is kerüljék.
Hasznos tudnivalók
- A főzés során sűrítőanyagként és emulgeálószerként algafajtát, a karragént gyakran gondolják tévesen halkészítménynek. Ezt a halfélékre allergiások tökéletes biztonsággal fogyaszthatják
- A halfélék gazdag fehérje-, B-vitamin-, niacin-, A-vitamin-, E-vitamin- és ásványianyag-források. Táplálkozási szempontból a hüvelyesek, a gabonafélék, a húsok, baromfi és a fehérje egyik formái teljesen pótolhatják a halfélék által biztosított kedvező hatásait
- A zsíros halak (mint például a lazac) omega-3-zsírsavakban gazdagok. Az omega-3-zsírsavak egyéb forrásai a lenmag, a repcemag, a szójaolaj, a dió, egyes margarinok és a majonéz
Földimogyoró
A földimogyoró-allergia a földimogyoróban lévő tápanyagokkal szembeni túlérzékenységi reakció, amely az immunrendszer fokozott működését váltja ki. Ez a fajta ételallergia különbözik a fán termő mogyoró és diófélék által okozott allergiáktól.
A szakértők gyakran figyelmeztetik a földimogyoróra allergiás embereket arra, hogy a keresztszennyeződés kockázata miatt kerüljék a diófélék fogyasztását is. Emellett a földimogyoróra (amely a babhoz hasonló hüvelyes) allergiásoknak mindegy egyharmada egy vagy több diófélére is allergiás vagy azzá válik.
Szója
A szójaallergia a szójában lévő összetevőkkel szembeni túlérzékenységi reakció, amely az immunrendszer fokozott működését váltja ki. A szójaallergia tünetei jellemzően enyhék, noha anafilaxia előfordulása is lehetséges.
Próbáljon tejet/tejtermékeket használni. Amennyiben vendége a tejre/tejtermékekre is allergiás, akkor próbálja ki az alábbi alternatívákat:
- Burgonya, rizs, kender, mandula és kókuszdió
- Szójaliszt helyett próbálja ki a rizslisztet
- Szójaolaj helyett próbálja ki a repce-, kukorica- vagy olívaolajat
- Szójaszósz helyett próbálja ki a balzsamecet és só keverékét
- Használjon zöldségeket, teljes kiőrlésű magvakat és más sovány fehérjeforrásokat
Szezámmag
A szezámmag-allergia a szezámmagban lévő tápanyagokkal szembeni túlérzékenységi reakció, amely az immunrendszer fokozott működését váltja ki.
Köretként használhat más magvakat, például napraforgómagot vagy tökmagot.
Mogyoró- és diófélék is használhatók, ha a vendég nem allergiás a földimogyoróra vagy a diófélékre (lásd a földimogyoróra és a diófélékre vonatkozó információkat)
Kén-dioxid
A kén-dioxid asztmás és szénanáthás személyeknél allergiaszerű tüneteket válthat ki. A leggyakoribb reakció a ziháló légzés, a mellkasi szorító érzés és a köhögés, amely súlyos lehet és kellemetlenséget okozhat.
A kén-dioxidot bizonyos feldolgozott élelmiszereknél alkalmazzák a szín megőrzése, a felhasználhatósági időtartam meghosszabbítása és a mikroorganizmusok elszaporodásának megelőzése céljából. A szulfitok felhasználását előírások szabályozzák.
Diófélék
A diófélékkel szembeni allergia az azokban lévő tápanyagok hatására fellépő túlérzékenységi reakció, amely az immunrendszer fokozott működését váltja ki és súlyos fizikai tüneteket okozhat. A földimogyoróra allergiásokhoz hasonlóan, azoknál a személyeknél, akiknél a diófélékkel szemben allergiát diagnosztizáltak ez élethosszig tartó allergiát jelent.
Az alábbiakat a diófélékre allergiás emberek általában biztonsággal fogyaszthatják:
- Szerecsendió
- Vízi gesztenye
- Sütőtök
- Kókuszdió
Noha a földimogyoró nem fán termő mogyoróféle, egyes, a fán termő mogyoró-diófélékre allergiás emberek a földimogyoróra is reagálnak.
Glutént tartalmazó gabonafélék
A lisztérzékenységet az okozza, hogy a szervezet nem képes lebontani a glutént, amely a búzában és más gabonafélékben található fehérje.
A cöliákia a lisztérzékenység okozta emésztési zavar. A cöliákiás betegeknek teljesen el kell hagyniuk a glutént az étrendjükből.
Emellett előfordul a búzával és glutént tartalmazó gabonafélékkel szembeni allergia is. A glutén az egyik fontos allergén, de más fehérjék is szerepet játszhatnak a kialakulásában.
Példa fogyasztható alternatívákra:
- Rizsliszt
- Hajdina
- Kukoricaliszt
- Csicseriborsó
- Quinoa
- Szója
- Kukoricatészta
- Rizstészta
Zeller és zellergumó
A zellert – a gyökerét, szárát és levelét – hagyományosan húslevesek, levesek, raguk és szószok készítéséhez használják.
A zellerszár és a zellergumó egyes európai országban az ételallergia egyik gyakori okát jelentik.
A zellergumóval szembeni allergia gyakoribb, mint a zellerszár-allergia, noha mindkettő súlyos reakciókat okozhat. A tünetek az enyhétől (például orális allergiás szindróma) egészen az anafilaxiás sokkig terjedhetnek.
Mustár
A mustárallergia tünetei gyorsan, általában percek alatt kialakulnak, de esetenként akár két óra is eltelhet a jelentkezésükig.
Mustárt tartalmazó vagy feltételezhetően tartalmazó élelmiszerek/készítmények:
- Kolbászok, szalámik, feldolgozott húskészítmények
- Fűszerkeverékek, pácok
- Savanyúságok
- Levesek, szószok, chutney-k, fűszeres saláták
- Bizonyos fajta majonézek, barbeque szósz, halpaszta, ketchup, paradicsomszósz, salátaöntet
- Curryt tartalmazó indiai ételek
Csillagfürt
Magas és színpompás virágzatával a csillagfürt jól ismert és közkedvelt kerti virág. A csillagfürt-allergiát az európai kontinensen, ahol a csillagfürt lisztjét meglehetősen gyakran használják különböző élelmiszerekben, már jó ideje felismerték.
Csillagfürtöt tartalmazó vagy feltételezhetően tartalmazó élelmiszerek/készítmények:
- Csillagfürtliszt, csillagfürtmag, csillagfürttermés, csillagfürtcsíra
- Pékáru, például cukrászsütemények, piték, amerikai palacsinta
- Száraztészták, pizzák
- Vegetáriánus húspótlók
Miért érdemes regisztrálni?
- Ingyenes hozzáférés professzionális séfképzésekhez
- Receptötletek és tippek a világ minden tájáról
- A legújabb gasztronómiai trendek