Menu
Unilever Food Solutions » Főoldal
  • Főoldal
  • Séf inspirációk
    • Séf inspirációk
    • Együtt a COVID-19 ellen
    • UFS Academy
    • A jövő 50 élelmiszere
    • Promóciók és események
    • Séfműhely
    • M.E.P 2- Mise En Place - A Séfkönyv II. kötete
    • Knorr Fűszerek
    • Professzionális Hellmann's vendégtér
    • Street Food & Gourmet Fast Food
    • Üdvözölje Ázsia felejthetetlen ízeit!
    • Mártások A-tól Z-ig
    • Gyereknek l(ENNI) jó!
    • Allergénmentes megoldások
    • Gluténmentes ételkészítés
    • Otthon a dietetikában
    • Fenntarthatóság
    • Gasztronómia a világ körül
    • Digitális Marketing étterem-tulajdonosoknak és séfeknek
  • Receptek
  • Termékek
    • Minden termék
    • Bouillonok
    • Desszertek
    • Dresszingek
    • Egyéb
    • Ételízesítők
    • Köretek
    • Konzervek
    • Levesek, levesbetétek
    • Mártások, alapok, sűrítők
    • Teák
  • Rólunk
    • Bejelentkezés
    • Fiókom
    • Kijelentkezés
  • Kapcsolat
  • {query} itt Termékekek
  • {query} itt Receptek
  • {query} itt Egyéb
Az egész oldalon
    • Elfelejtette a jelszavát?

      Bejelentkezés

      Kérjük, várj…

    • Fiók létrehozása
    • Kapcsolat
    • Fiókom
    • Kapcsolat
    • Kijelentkezés
  1. Főoldal
  2. Séf inspirációk
  3. Allergénmentes megoldások
  4. Allergén tájékoztatás a vendéglátó egységekbe
  1. Allergénmentes megoldások
  • Facebook-Link opens in a new window - article - Allergén tájékoztatás a vendéglátó egységekbe
  • Twitter-Link opens in a new window - article - Allergén tájékoztatás a vendéglátó egységekbe
  • Pinterest-Link opens in a new window - article - Allergén tájékoztatás a vendéglátó egységekbe
  • Google Plus-Link opens in a new window - article - Allergén tájékoztatás a vendéglátó egységekbe
  • Allergénmentes megoldások

Allergén tájékoztatás a vendéglátó egységekbe

Megmutatjuk mire figyeljen a tájékoztatás során

  • Fiók létrehozás
  • Bejelentkezés

Mire kell kiterjednie a tájékoztatásnak?

A 37/2014. (IV.30) EMMI rendelet 6. § (2) szerint a közétkeztető köteles az étlapon feltüntetni minden étkezés
                a) számított energia-, zsír-, telítettzsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmát és
                b) számított sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben
                    meghatározott allergén összetevőket.

Kiemelt recept

Pikáns pulykanyárs céklás üvegtésztával (7-10 éves korcsoport)

Recept

KNORR Marhahúsleves alap - Allergénmentes 3kg

KNORR Marhahúsleves alap - Allergénmentes 3kg

Egyszerű összetevőkkel Nem tartalmaz hozzáadott ízfokozó adalékanyagot Tartósítószer nélkül Mesterséges színezék nélkül Gluténmentes Laktózmentes

Bővebben
Online vásárlás
x
  • Chefmarket Chefmarket
Termékdemót kérek
Mit kell tennie a vendéglátónak?

Mit kell tennie a vendéglátónak?

Elsőként jól látható helyre ki kell írnia, hogy az allergén információhoz hol tud hozzájutni a vendég.

Ez

valamennyi vendéglátó egység számára kötelező. Ha több értékesítő hely is van egy üzletben, akkor ezt minden értékesítő pontnál (pultnál) ki kell írni. Pl.:

Kedves vendégeink!
Az ételeink allergiát és intoleranciát okozó összetevőiről a pultnál
(pl. pincérnél, felszolgálónál, stb.) érdeklődjenek!

vagy:

Kedves vendégeink!
Ételeink allergiát és intoleranciát okozó összetevőiről az éttermünk étlapján és honlapján tájékozódhatnak!

Mikor kell az étkezőt, illetve a vendéget tájékoztatni?

A vásárlást, az étkezést megelőzően kell megtenni a tájékoztatást. Ezt a célt szolgálja a már említett tájékoztató tábla, amely pontosan megadja az allergén információk elérhetőségét.
Fontos szabály, hogy a fogyasztó számára a tájékoztatás nem járhat többletköltséggel!
A vendéglátó választhat, hogy az információt szóban vagy írásban kívánja átadni.

Milyen dokumentumokban kell szerepelnie az ételek allergén összetevőinek?

Az ételkészítés alapdokumentuma az ételek anyaghányad nyilvántartása, vagy kalkulációja.
Ezeknek tehát tartalmaznia kell azt az információt, hogy az adott étel milyen allergiát, vagy intoleranciát okozó anyagokat tartalmaz. Az ételkészítéshez felhasznált többkomponensű összetevőkből álló élelmiszer alapanyagok, félkész-, illetve kényelmi termékek (pl. ételsűrítők, ízesítők, mártások, étel-,süteményporok stb.) allergiát, vagy intoleranciát okozó összetevőit is fel kell tüntetni, és azokról is információt kell adni!

Kiadvány

Kiadvány

Töltse le a kiadványt

Letöltöm
Írásbeli Tájékoztatás

Írásbeli Tájékoztatás

Írásbeli közlés megvalósulhat például kihelyezett tábla, étlap, szórólap, megrendelőlap, honlap, interaktív tábla, tablet segítségével.
Ügyelni kell arra, hogy a már említett „figyelmeztető felirat” közvetlenül a megnevezett tájékoztató eszközökhöz „vezesse” a vendéget.

Az írásbeli tájékoztatóban azoknak az allergének a tételes felsorolása szerepeljen, amelyek az egyes ételekben, illetve az összetevőkben jelen vannak. Fontos a több komponensű (élelmiszeripari) termékek összetételét (pl. mártások, szószok, ételsűrítők stb.) is figyelni, mert azok allergén összetevőit szintén fel kell tüntetni. A felsorolás történhet megnevezéssel, ábrákkal és piktogramokkal is. Amennyiben ábrás, vagy piktogramos a tájékoztatás történik, jelmagyarázat szükséges, melyből egyértelműen azonosítható azadott allergén.

Szóbeli Tájékoztatás

Szóbeli Tájékoztatás

A vendéget a vásárlást megelőzően kell szóban informálnia az „allergén tájékoztatásról” kioktatott felelős személyzetnek.
A tájékoztatás alapja – az adott ételre vonatkozó – olyan dokumentum lehet, melyet a vendég kérésére meg is tud mutatni a megbízott dolgozó.

Szóbeli tájékoztatással tehát olyan munkatársat lehet megbízni, akit az allergén információ átadásról dokumentáltan kiképeztek, és aki a nyitvatartási idő alatt effektíve jelen van.
A szóbeli tájékoztatás is dokumentum alapú, vagyis a kijelölt munkatársnak ismernie kell azt a dokumentumot, amelyben az átadott információk megtalálhatók. Ez a dokumentum lehet az anyaghányad nyilvántartás, számítógépes receptadatbázis, élelmezési szoftver törzsadata, de bármi más is, ami mindig rendelkezésre áll, nyomtatható és szükség esetén bemutatható.

Kapcsolódó cikkek

    • Allergénmentes megoldások
    Útmutató az allergénmentes ételkészítéshez
    • Allergénmentes megoldások
    Allergén tájékoztatás a vendéglátó egységekbe
    • Allergénmentes megoldások
    Allergénmentes receptúrák

Kapcsolódó termékek

KNORR Barnamártás alap - Allergénmentes 4 kg

KNORR Barnamártás alap - Allergénmentes 4 kg
Online vásárlás
x
  • Chefmarket Chefmarket
Termékdemót kérek

KNORR Zöldségleves alap allergénmentes 3 kg

KNORR Zöldségleves alap allergénmentes 3 kg
Online vásárlás
x
  • Chefmarket Chefmarket
Termékdemót kérek

KNORR Tyúkhúsleves alap - Allergénmentes 3kg

KNORR Tyúkhúsleves alap - Allergénmentes 3kg
Online vásárlás
x
  • Chefmarket Chefmarket
Termékdemót kérek
x

Miért érdemes regisztrálni?

  • Ingyenes hozzáférés professzionális séfképzésekhez
  • Receptötletek és tippek a világ minden tájáról
  • A legújabb gasztronómiai trendek
Regisztráció
Van már fiokód? Jelentkezz be itt
  • Főoldal
  • Séf inspirációk
  • Receptek
  • Termékek
  • Rólunk
  • Hírlevél feliratkozás
  • Válassza ki az országát
  • Please Recycle
  • Jogi nyilatkozat
  • Adatvédelmi nyilatkozat
  • Sütikre vonatkozó nyilatkozat
  • Oldaltérkép
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülj!

Személyre szabott receptekkel, promóciókkal, ötletekkel és termékmintákkal várunk.

Kövess minket a Facebookon...
  • Facebook Facebook
Unilever Food Solutions » Főoldal

© 2021 Unilever Food Solutions I Minden jog fenntartva

Unilever Food Solutions » Főoldal

Kedvenc oldalunk kihelyezése a kezdőképernyőre (iPhone) Kedvenc oldalunk kihelyezése a kezdőképernyőre (iPad) Kedvenc oldalunk kihelyezése a kezdőképernyőre (Android) Kedvenc oldalunk kihelyezése a kezdőképernyőre (Windows phone)

A megosztás ikonra kattintva válaszd a Főképernyőhöz adás opciót. A megosztás ikonra kattintva válaszd a Főképernyőhöz adás opciót. A megosztás ikonra kattintva válaszd a Főképernyőhöz adás opciót. A megosztás ikonra kattintva válaszd a Főképernyőhöz adás opciót.

x