03:18

 Az élelmiszerbiztonság fontossága 

A konyhákban előforduló ételmérgezések legtöbbje az ételek nem megfelelő kezeléséből adódik. Ez ellen viszont könnyen lehet tenni, biztosítva, hogy élelmiszerbiztonsági problémák nélkül tudjuk az ételeinket és italainkat felszolgálni. De hogyan?
Nézd meg ezt az előzetest és ha kedvet kaptál, végezd el 14 lépéses Élelmiszerbiztonságról szóló képzésünket és frissítsd fel tudásod a megfelelő higiénia és HACCP területén! (Képzésünk összhangban van a Nébih Vendéglátás GHP kiadványával.) 

08:05

Alapvetések a HAACP-ről

A HACCP 7 alapelvre épül. Az alapelvek betartása rendkívül fontos az élelmiszerbiztonság érdekében, kiépítése és alkalmazása során a higiéniai követelmények megteremtése elsődleges feladat. Tarts velünk!

 

01:15

A komplexitás csökkentése

Minél több a konyhai folyamat és módszer, annál bonyolultabb a HACCP megfelelés. Egyszerűsítsd a folyamatokat!

 

02:47

Személyes higiénia 

Egyszerűbb ételeknél kevesebb emberre van szükség az ételkészítéshez, ami kevesebb esélyt jelent a szennyeződésre. Nagyon fontos, hogy a konyhában dolgozók kiemelten figyeljenek a személyes higiéniára. Hogyan? Videónkból kiderül. 

3:00

Beszállítás

Az élelmiszerbiztonsághoz hozzátartozik a megfelelő beszállítók kiválasztása. Felesleges kockázatot vállalunk, ha olyan beszállítókkal dolgozunk, akik nem követik a biztonsági előírásokat. Ellenőrízd beszállítóid élelmiszerbiztonsági lépéseit! 

07:12

Tárolás

Hogyan tároljuk a beérkező árut? Az élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelő tárolási mód minden terméknél különbözik. Nézzünk hát néhány tippet! 

06:17

Elkészítés

Először is, mossunk kezet! Az elkészítési idő nagyon fontos az élelmiszerbiztonság szempontjából, így különösen figyelnünk kell rá.

02:33

Hűtve tárolás

Néha előre el kell készítenünk néhány ételt, hogy a vendég ne várjon sokat. Mit tehetünk ezek biztonságos tárolásáért? Videónkból kiderül.  

02:55

Felszolgálás

Az odafigyelésnek a konyhán kívül is folytatódnia kell, hisz az ételek felszolgálása ugyanúgy megköveteli az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását. Készen állsz a folytatáshoz? 

01:41

Felszolgálás után

Mindenre figyeljünk oda, felszolgálást is beleértve. Mossunk el mindent, ami visszajön az asztalokról és amit az ételkészítéshez használtunk.

01:56

Hulladékkezelés

Az ételek elkészítése és felszolgálás után mindig sok hulladék keletkezik, ami kedvez a baktériumoknak. Fontos, hogy a szemetet elkülönítve, zárt helyiségben tároljuk. Tudj meg többet a videóból. 

04:35

Takarítás és tisztaság

A takarítási folyamat is alapvető része az  élelmiszerbiztonságnak. A szükséges lépések megértése rendkívül fontos ahhoz, hogy valóban tiszta éttermet működtethessünk. Mikre is vonatkozik ez?

02:43

Heti regisztrációs táblázat

Ellenőrízzük gyakran a HACCP folyamatait. A regisztrációs tábla több módon is kezelhető. Tudj meg többet a videóból.

00:47

Összefoglalás

Mindig próbáljuk képezni a csapatunkat, hogy a konyhában a biztonság rutinszerűvé válljon. Az UFS csapata rendelkezésre áll, hogy tanácsokat és támogatást nyújtson e kihívás megkönnyítéséhez. Mindjárt a végére érünk, le a kalappal!