A 2020-as években már vitathatatlan a vegetáriánus trendek térnyerése.1 Egyre több ember nyitott arra már Magyarországon is, hogy kevesebb húst fogyasszon, vagyis flexitáriánus étrendet kövessen. A Brain Express kutatásában a megkérdezettek, mintegy 42%-a kevesebb vörös húst próbál fogyasztani, egyharmaduk pedig összességében szeretné húsfogyasztását csökkenteni.2

Lehetőségek a hús helyettesítésére

Tofu (szójából készül)

A tofu fehér szójababból készül, amelyet szójatejben dolgoznak fel. A szójatúrót a fehérjék denaturálásával és koagulációjával hozzák létre. A szójatúrót dehidratálják, majd tömbökké préselik. A tofu könnyen emészthető és alkalmas grillezésre vagy sütésre. Mivel nyersen semleges íze van, mindig utófűszerezésre van szükség.

Szejtán

Ez a búzából készült húshelyettesítő a japán konyhából ered és tisztán növényi eredetű protein tartalmaz. A szejtán hasonló állagú, mint a hús. 

Quorn
A quorn megnevezés egy márkanévből ered, egyelőre nem annyira elterjedt termék hazánkban. Ez az alternatíva proteinben gazdag, és egy speciális fonalszerű gomba erjesztésével készül. A quorn nagyon hasonló ízű a búzából készült társához, viszont ez a termék tojást, tejet és glutént is tartalmaz, így vegánoknak és ételallergiával élőknek nem megfelelő.

Tempeh
Ez a húshelyettesítő Indonéziából származik: alapja a főtt szójabab, amelyet penészbe oltanak. A tempeh sok természetes B-vitamint tartalmaz, fehérjében gazdag és különféle módon ízesíthető. Lehet sütni, sütni és rántani.

Csillagfürt
A csillagfürt egy Dél-Amerikából származó hüvelyes növény, ami gyakorlatilag bárhol megterem és nem igényes növény, ezért sokan azt gondolják, hogy ez az egyik legpozitívabb ökológiai lábnyommal rendelkező húspótló. Proteinben, E vitaminban és rostban is nagyon gazdag, és a rostos szerkezete is rendkívül hasonlít a hús állagához.

Zöldségek és hüvelyesek
Több zöldség és hüvelyes, mint például a zöldborsó is remek alapja lehet a különböző húshelyettesítőknek.

Olyan az íze? Olyan!

A klasszikus hamburgerek mellett már régóta léteznek különféle növényi alternatívák, melyek most sokkal keresettebbek lettek. Tehát az innovatív "húspótló", amely ugyanúgy néz ki és olyan az íze, mint a húsé, összhangban áll a legújabb trendekkel. A vendéglátóipar számára ez a lehetőség új vendégeket jelent, és ezekkel az új ötletekkel nagyobb bevételt is elérhet.

THE VEGETARIAN BUTCHER ®  - MÁR MAGYARORSZÁGON IS

Az Unilever Food Solutions erre reagálva hozta el hazánkba a THE VEGETARIAN BUTHER ® termékeket. Csapatunk széles termékválasztékkal, innovatív ötletekkel és megoldásokkal támogatja a séfeket, hogy a növényi alapú ételeket is a következő szintre emeljük.

Számos itthon is közkedvelt étel, mint a bolonyai spagetti, különböző ízesítésű streetfood ételek (hamburgerek, pizzák) vagy akár tradicionális magyaros ételek, mint a töltött káposzta is elkészíthető vegetáriánus módon is a THE VEGETARIAN BUTHER ® új húsmentes termékeivel, melyekről ebben a cikkünkben bővebben írunk. Teljes termékportfóliónkat pedig itt érhetik el.

Főoldal
Termékek
Receptek
Séf inspirációk
Menü