Érdekességek a lazacról 

A lazac édesvízben kel ki, majd fiatal halként a tengerekig vándorol. A legtöbb mai lazacfaj Alaszkában őshonos. Az ívási időszkabna számos akadályt kell legyőzniük, hogy visszajussanak születési helyükre, felúszni árral szemben, akár vízeséseken át. E 6 hónapos utazás alatt, egészen ősztül tavaszig tart a lazac szezonja.

Jó tudni:
Az igazán jó, "valódi" lazacnak Észak-Alaszkából kell származni, és MSC tanúsítvánnyal kell rendelkeznie. Szeonon kívüli alternatívát biogazdálkodásból származó lazac nyújthat. A tenyésztett lazac húsa kissézsíroosabb mint a vadonélőé, de ízesebb lehet. 
A vörös festékanyag, mely a lazac jellegzetes színét adja, a rákfélékkel való táplálkozásból adódik és egy alga által termelt, természetes antioxidáns. A lazachús D-vitaminban és omega-3 szírsavakban gazdag. 

Mivel kombináljuk:

Jellegzetes ízvilága sokféle kombinációban alkalmazható, például klasszikus édesköménnyel, kaporral, ázsiai vagy szezámolajokkal, limemal párosítva.  Ízei jól illenek a tojáshoz, spárgához vagy csemegeuborkához, míg friss textúrája jól megy egy citrom-, narancs- vagy akár Camparis-vonallal.

Lazac-klasszikusok:

Norvégiában  gyakran - leginkább Karácsonykor- gravlaxként szoglálják fel, míg Japánban a sashimi alapja. A wasabi, vagy a torma édeskés csípőssége tökéletesene kiemelni a lazac jellegzetes ízeit. Füstölve, tatárként, vagy ceviche-ként a frissessége dominál. 
Hogy a lehető legvékonyabb szeteleket vághassuk, a lazacot előtte ajánlott kissé fagyasztani. 

Ami megmarad:  

A fenntartható személet a halak kapcsán kiemelten fontos: minden megmaradó részt használjunk fel, például halleves elékszítéséhez.  

Tipp:
A lazac érdekes vegetáriánus alternatívája lehet főtt répa füstölt sóval ízesítve.  

Receptek lazaccal:

Továbi hónapok szezonális ételei: 

Főoldal
Termékek
Receptek
Séf inspirációk
Menü