Barnarizses paradicsomos húsgombóc főtt burgonyával (felnőtt)
Szinte mindenki szereti a paradicsomos ételeket. Hazai kedvenc a paradicsomos húsgombóc, amely ebben verzióban barna rizzsel készül. A receptet készítette Szikora Péter az Unilever Food Solutions közétkeztetésért felelős séfje.

Hozzávalók
Húsgombóc elkészítése
-
pulykacomb, darált** 0.5 kg
-
rizs, barna** 0.3 kg
-
víz 0.25 l
-
só 4.0 g
Mártás elkészítése
-
zeller, gumó 0.05 kg
-
vöröshagyma 0.05 kg
-
kristálycukor** 0.05 kg
-
búzaliszt (főző, rétes) 0.1 kg
-
napraforgóolaj** 0.06 l
-
só 5.0 g
-
bors, őrölt** 1.0 g
Köret elkészítése
-
burgonya** 2.5 kg
-
só 4.0 g
Elkészítés
-
Húsgombóc elkészítése
- A barna rizst bő vízben kifőzzük.
- A ledarált pulykahúst jól összedolgozzuk a kimért vízzel, a sószegény KNORR Vagdaltalappal, a kifőzött barna rizzsel és a sóval.
- Az így kapott húsos masszát hűtőben kb. 20 percig pihentetjük majd újra átgyúrjuk.
- Gombócokat formázunk és kombi sütőben a pároló funkciót használva "megfőzzük" azokat.
-
Mártás elkészítése
- A lisztből és az olajból világos rántást készítünk.
- Felengedjük hideg vízzel és belefőzzük a KNORR Collezione Italiana Sűrített paradicsomot.
- Ízesítjük cukorral, hozzáadott sót és ízfokozót nem tartalmazó KNORR Delikát ételízesítővel és sóval.
- Beletesszük a nagy darabokra vágott zellert és az egész hagymát.
- Addig főzzük amíg a zöldségek megpuhilnak.
- Kivesszük a zöldségdarabokat és a burgonya főzővizéből hozzáadva beállítjuk a mártás sűrűségét ha kell, majd kiforraljuk.
-
Köret elkészítése
- A burgonyát cikkekre vágjuk és hozzáadott sót és ízfokozót nem tartalmazó DELIKÁTTAL és sóval ízesített vízben megfőzzük.
-
Tálalás és tipp
- A húsgombócokat a burgonyával tálaljuk, paradicsommártással leöntve.
- Készíthetjük másfajta hússal is.
- A főtt burgonyát átforgathatjuk finomra vágott petrezselyemzölddel is.
- A barna rizs helyett használhatunk másfajta gabonákkat (árpa, köles, stb.) is.
- A gombócok kevés zsiradék felhasználásaval meg is süthetőek.