A kényelmi termékek

Fajtái

Az ételkészítésben felhasznált anyagokat többféle készültségi fokon kapja meg a felhasználó. Alaposabb vizsgálat után öt alapvetően különböző készültségi fokot különböztethetünk meg. Ezek a következők:

0. Fok: Feldolgozatlan nyersanyagok

A feldolgozatlan nyersanyagoknál a teljes előkészítési és elkészítési folyamatot a konyhaüzemben kell elvégezni, kivéve az olyan jellegű előkészítést ami az élelmiszeripar feladata (pl.: élőállatok levágása, gabonák őrlése, túró elkészítése). A folyamatokhoz szükség van megfelelő helységekre, megfelőe létszámú és megfelelően képzett személyzetre. Nem mellékes a magasabb energia költség, a nagyobb helyigény, a raktározási problémák. Ezekkel a termékekkel kell a legtöbbet foglalkozni. Logikus lenne minden konyha és vezetője számára ha ki tudná váltani a problémás termékeket valami másra, ám valamilyen megmagyarázhatatlan okból a szakácstársadalom egy része „imád krumplit pucolni”.

1. Fok: Részben feldolgozott, konyhakész termékek

A konyhakész termékek jellegzetessége, hogy előkészítést már nem igényelnek, közvetlenül elkészíthetőek, sütésre, főzésre azonnal alkalmasak. Ide sorolhatóak a szeletelt húsok, a tisztított zöldségek, a magozott gyümölcsök, a gyári száraztészták, a mélyhűtött zöldségek, húsok, halak és bontott szárnyasok. Ebben az esetben már tényleg kevesebbet kell dolgoznia a szakácsnak, de még mindig problémát jelenthet a megfelelő tárolás, szakosítás. A konyha helyigénye még nem sokkal kisebb, de már az élőmunkaerő jóval kisebb.

2. Fok: Félkész termékek

A félkész termékek csak elkészítési műveletet (pl.: sütés) igényelnek, az előkészítést és bizonyos meghatározott elkészítési műveleteket már iparilag elvégezték. Ide tartoznak a bundázott hús-, és halszeletek, levesalapok, mélyhűtött levesbetétek, mártásporok. A szakácsoknak még több idejük marad a kreatív munkára. A személyzet tovább csökkenthető, a konyha mérete is csökkenhet.

3. Fok: Feldolgozást igénylő késztermékek

A feldolgozást igénylő késztermékek jellemzője, hogy ezeket az élelmi anyagokat rövid ideig tartó művelettel el lehet készíteni. Ilyenek az instant készítmények, a készételkonzervek, a mélyhűtött készételek és a csak melegítést igénylő termékek. Még több idő jut más egyéb feladatokra a konyhán, araktár mérete is csökkenhet, még kevesebb az élőmunka igény. Az elkészítésknél fontos az egyéni kreativitás, hiszen csak így válhat egyedivé az étel.

4. Fok: Fogyasztásra alkalmas késztermékek

A fogyasztásra alkalmas készételek azonnal adagolhatóak, a személyzetnek legfeljebb tálalási feladatai vannak a konyhában. Ide tartoznak a csokoládéáruk, a gyári sós és édes aprósütemények, „rágcsálnivalók, az adagos joghurtok, fagylaltok, jégkrémek és pudingok, a kész mártások, de ebbe a csoportba soroljuk a konzerv savanyúságokat és
a befőtteket is. Nagykonyhai főzésnél viszonylag kevés az ilyen szintü termék, ami pedig van az inkább alapanyagként van kezelve.


 

Előző Oldal tetejére Oldal elküldése Oldal nyomtatása
Maizena of Unilever Food Solutions Lipton of Unilever Food Solutions Knorr of Unilever Food Solutions Becel of Unilever Food Solutions
www.unileverfoodsolutions.hu