Wok - Az ázsiai konyha alapvető eszköze

A wok az ázsiai konyha szíve-lelke, ami univerzális eleme lehet egy séf eszköztárának, hiszen az edény sütésre, főzésre és párolásra is egyaránt alkalmas. Ahogyan Európában alapvető eszköznek tekinthető a fazék vagy a lábos, úgy Ázsiában a wok szerepe is megkérdőjelezhetetlen. A woknak rengeteg típusa létezik, de alapvetően két fajtáját különböztetjük meg. Az egyik típus a klasszikus wok, ami gázzal fűtött wok főzőhelyekhez használatos. A másik típus a lapos aljú wok, ami kompatibilis a hagyományos főzőhelyekkel.

Az elkészítési metódusokat tekintve a wok az ún. 'stir-frying'-hoz, azaz a kevergetve pirításos főzési módszerhez használatos, amivel elérhető, hogy a fő összetevők megőrizzék nedvességtartalmuk, illetve
a zöldségek roppanósan puhák legyenek, így megőrizve vitamin- és ásványianyag-tartalmukat.

Speciális felszerelés

1.  Wok

1. Wok

A wok kihagyhatatlan eleme az ázsiai konyha eszköztárának, egyaránt használatos levesek és főételek készítéséhez. Wokban a hozzávalók pirítása nagyon magas hőmérsékleten, folyamatos kevergetés mellett zajlik, ami másodperceket vesz csupán igénybe.

2. Merőkanál

2. Merőkanál

Szószok és alaplevek méréséhez használatos, illetve a hozzávalók keveréséhez. Megelőzhető vele a magas hőfokon jelentkező letapadás.

3. Speciális bard

3. Speciális bard

Különböző hozzávalók könnyű aprítását teszi lehetővé.

4. Bambuszpamacs

4. Bambuszpamacs

Gyorsan és alaposan tisztítható vele a wok anélkül, hogy sérülne az edény felülete.