Bár továbbra is az íz a legfontosabb szempont az ételekkel kapcsolatban, az egészséges táplálkozásra irányuló figyelem egyre nő, ahogy vendégeink életmóddal, diétákkal kapcsolatos érdeklődése és tájékozottsága fokozódik.
Az egészségtudatossághoz hozzájáruló tényezők
Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a faktorokat, amelyek alakítják társadalmunk egészséges életmódhoz való hozzáállását:
- Az élelmezésügyi hatóságok egyre erőteljesebbek az egészséges és egészségtelen ételkategóriák meghatározásában kommunikálásában.
- Egyre több ételekkel kapcsolatos kutatás jut el az emberekhez, mely az ételekkel és összetevőkkel kapcsolatos tudatosságra hívja fel a figyelmet.
- Az elmúlt években megnőtt azoknak a száma, akik tudnak és hajlandóak is áldozni az egészségesebb ételekre
- A média egyre erősebben hat az emberekre, hogy egészséges étkezésre motiválják őket és felhívják a figyelmet az egészségtelen életlmód lehetséges következményeire
Az egészséges étkezéssel kapcsolatos növekvő igények miatt a vendéglátásban dolgozóknak még nagyobb szerepe van már abban, hogy:
- Oktassák vendégeiket a megfelelő táplálkozás értékéről
- Minél több egészséges fogást biztosítsanak
- A lehető leghatékonyabban mutassák meg, hogy az egészséges ételek is ugyan olyan izgalmasak és ízletesek lehetnek, mint a régi, megszokott kedvencek
Annak érdekében, hogy tartalmas, tápanyagokban gazdag és kiegyensúlyozott menüajánlattal szolgálhassunk, tisztában kell lennünk az egészséges étkezés alapjaival. Ezért a következőkben bemutatunk két nemzetközi példát, amely segíthet az egészségesebb ételek tervezésében és elkészítésében.
Az Okostányér
Az alábbi ábrán a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
(MDOSZ) legújabb magyar táplálkozási ajánlását láthatjuk felnőttek számára,
amely az OKOSTÁNYÉR® elnevezést viseli. Az egészséges lakosságnak szánt
útmutató a felnőttekre, és külön a gyerekekre is megfogalmazza az egészséges
táplálkozás legfontosabb alapelveit. Mindkettő rendelkezik az MTA ajánlásával
is.