Az alábbi tippek áttekintésével hozzájárulhat ahhoz, hogy vendégei még jobban meggyőződjenek étterme higiéniai megfelelőségéről. Míg néhány javaslatunk kifejezetten a koronavírus miatt ajánlott, több olyan alapvetést is felelevenítünk, melyeket általában alapvetően alkalmaznak is az egységekben.

 

1. TIPP: Kézfertőtlenítés a vendégek számára

1. TIPP: Kézfertőtlenítés a vendégek számára

Kézfertőtlenítőszer kihelyezése a bejáratnál a legegyszerűbb, mégis a leghatékonyabb eszközök egyike ahhoz, hogy a hozzánk belépő vendégeiknek demonstráljuk, milyen fontos számunkra az egységünk tisztasága. További extra elővigyázatosságképp fertőtlenítőkendőt is kihelyezhetünk minden egyes asztalra.  

2. TIPP: Védjük az eszközeinket

2. TIPP: Védjük az eszközeinket

Az evőeszközök nyitott légtérben vannak kihelyezve (például a kassza mellett)? Ha lehetséges, érdemes gondoskodni ezek papírba csomagolásáról, vagy biztonságos letakarásáról, hogy semmiképp ne érhesse el a levegőben szálló por, vagy bármilyen vírus, baktérium. Eldobható, egyszer használatos eszközök használata javasolt!  


3. TIPP:  Tartsuk be a szabályokat az alapanyagok beszerzése és az ételkészítés során is

3. TIPP: Tartsuk be a szabályokat az alapanyagok beszerzése és az ételkészítés során is

Az előkészített alapanyagokat a lehető leggyorsabban fűzzük meg, hogy elkerüljük, hogy sokáig szobahőmérsékleten ki legyenek téve a baktériumoknak, vírusoknak. Mindig a minimálisan szükséges ideig főzzük az ételeket, ha pedig melegíteni szükséges, tegyük ezt meg a szükséges hőmérsékleten, nagyjából 15 másodpercig. És természetesen a nyers és az elkészített húst soha ne készítsük vagy tároljuk egy helyen. Fagyasztott étellel való munka során bizonyosodjunk meg róla, hogy a felolvasztott étel 2 órán belül felhasználásra kerüljön, és semmiképp ne fagyasszuk vissza.

4. TIPP: Gondosan tisztítsuk meg az alapanyagokat

4. TIPP: Gondosan tisztítsuk meg az alapanyagokat

Szigorúbban tartsuk be a HACCP előírásokat, gondosabban, körültekintőbben bánjunk az előkészítésre szánt alapanyagokkal. A higiéniai szigor nagyban hozzájárulhat az étteremben dolgozók és a vendégek biztonsága érdekében, különösen ezekben a bizonytalan időkben.

 

5. TIPP: Vezessünk be szigorú higiéniai intézkedéseket a dolgozók körében is

5. TIPP: Vezessünk be szigorú higiéniai intézkedéseket a dolgozók körében is

Ugyan a vendégeink valószínűleg nem lépnek be és nem láthatják a konyhát, az ételek attól még itt készülnek. Tehát adjuk meg mindenkinek a lehető legnagyobb biztonságérzetet azáltal, hogy a következő higiéniai szabályokat szigorúan megköveteljük mind a séfek, mind a konyhai dolgozók és felszolgálók körében:

-          Tiszta munkaruha viselése, mely kizárólag a konyhában hordható

-          Eldobható gumikesztyű alkalmazása, gyakorta cserélve

-          Teljesen zárt, csúszásmentes cipő viselése

-          Rendkívül gyakori kézmosás és rövid, tiszta körmök

-          Maszk viselése az ételkészítés során az esetleges cseppfertőzés megelőzése érdekében

-          Bárki, aki nem érzi magát egészségesnek, haza- és /vagy orvoshoz küldendő

6. TIPP: Kommunikáljuk a vendégeinek az étteremben és online a foganatosított intézkedéseket

6. TIPP: Kommunikáljuk a vendégeinek az étteremben és online a foganatosított intézkedéseket

Legyünk nyíltak a vírus terjedése ellen megtett lépéseinkkel kapcsolatban. Javasolt online kommunikálni, hogy minden dolgozó testhőmérséklete a nap folyamán többször ellenőrzésre kerül, hogy nem dolgozhatnak, ha bármilyen egészségügyi panaszuk van, hogy meghatározott időnként kezet fertőtlenítenek, stb.