Knorr Mintafarm - Fenntartható Gazdaság

A séfeknek minőségi alapanyagokra van szükségük a finom ételek hatékony elkészítésére. Világszerte 280 professzinoális séf dolgozik azon, hogy a Knorr termékek minél finomabban legyenek.

Az általunk felhasznált zöldségeket éa fűszernövényeket szabad földön termesztették és a legérettebb állapotukban takarították be. Termékeink gondosan válogatott, minőségi alapanyagokbók készülnek. Ezt az is bizonyítja, hogy már nem csak nemzetközi viszonylatban, hanem Magyarországon is elindult a Knorr Mintafarm program.

Knorr Mintafarm projekt keretein belül az Unilever hosszútávú, kiszámítható, környezettudatos beszállítói kapcsolatot hoz létre Magyar termelőkkel, melynek keretein belül az Unilever Röszkei Élelmiszergyára nemcsak a belföldi piacra, hanem jelentős mennyiségben exportra szánt termékekbe is használja a vásárolt alapanyagokat.

Bondár Imre Gazdasága

Bondár Imre Gazdasága

Az első hazai Knorr Mintafarm Bondár Imre muronyi hagymatermelő földjén valósult meg. Bondár Imre Békés megyei gazdaságát az Unilever átfogó auditálási folyamat útján választotta ki, ahol elsősorban azt vizsgálták, gazdasága mennyiben felel meg az Unilever Fenntartható Mezőgazdaság Kódexében foglalt kritériumoknak. Az Unilever célja a Mintafarmmal, hogy az alkalmazott fenntartható mezőgazdasági módszerek mintául szolgáljanak más mezőgazdasági beszállítók számára is.

Bondár Imre gazdasága 1995 óta működik, amihez jelenleg összesen 180 hektárnyi föld tartozik, amiből 75 hektárnyin terem hagyma. Ez a méret országos viszonylatban komoly hagymagazdaságnak számít.

Bondár Imre édesapja példáját követve lett agrármérnök, 1995-ben vette át a gazdaságot, amelyet azóta is vezet. Mindig is fontos volt számára a fenntartható működés, és az, hogy a termőfölddel együtt éljen. A földben a jövőjét látja, amin hosszú évek múlva is gazdálkodni szeretne.

Gazdaságában kiemelten figyel a vízgazdálkodásra és a víztakarékos öntözésre, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy kis mennyiségekben juttatja ki a vizet a termőföldre, és figyelemmel kíséri az időjárás előjelzést, hogy ne locsoljon feleslegesen. A termőföld védelme érdekében vetésforgóval dolgozik, egy év hagymatermés után 4 éven át pihenteti a földet, a területre búzát vagy zöldségnövény ültet, hogy az 5. évre a termőföld újra a hagyma igényeinek megfelelő, tápanyagokban gazdag legyen.

A hagyma útja

A hagyma útja

A hagymatermesztés folyamata egy teljes évet foglal magában. A munka rendszerint a talaj előkészítésével indul február-március folyamán, amit a tavaszi vetés követ.

A hagyma éréséről alapvetően a természet gondoskodik, csupán az öntözést egészítik ki némileg, azért, hogy az érett hagyma karakteres ízű és ropogós textúrájú legyen. 

 

A betakarításra augusztus-szeptember folyamán kerül sor:

• először kezdődik az úgynevezett rendre rakás és renden történő szárítás, ekkor a zöldséget kiemelik az ágyásból és egy-két hétig a földön szárítják,

• a második fázisban a szárított hagymát összeszedik, konténerbe és kocsira rakják.

A feldolgozásra kész hagymát ezután szártalanítják, majd osztályozzák és zsákokba rendezik. Miután a hagymát betakarítják, a talajt úgy pihentetik, hogy más növényeket termesztenek rajta 4 éven át, ápolva és óvva ezzel a talajt a következő hagymatermelésig. A Knorr által használt kiváló minőségű hagyma Bondár Imre muronyi hagymatermelő földjéről származik, amely az első Knorr Mintafarm Magyarországon. A hazai munkaerő által előállított kiváló minőségű szárított hagyma szortírozása és csomagolása a Csongrád megyei Gorzsán történik. Az innen kikerülő hagymát részben az Unilever röszkei gyárában részben pedig az Unilever más európai gyáraiban dolgozzák fel. A Knorr Mintafarmon termesztett kiváló minőségű hagyma a közkedvelt Knorr termékek révén jut el a magyar és az európai fogyasztók asztalára. A hagymatermesztés folyamata

Magyar beszállító - magyar gyár

Magyar beszállító - magyar gyár

Stratégiai partnerünk a Mezőker Kft. A Csongrád megyei agrárvállalat a termeltetője és a feldolgozója azoknak a kiváló minőségű magyar zöldségeknek, amelyek az Unilever magyar és európai Knorr termékeibe kerülnek. A Mezőker számos

magyar termelővel van kapcsolatban, és többek között a tőlük felvásárolt magyar termékeket dolgozza fel az Unilever számára.

A Röszkei Élelmiszergyár nem csupán a magyar gazdaság, hanem a fenntartható fejlődés támogatása mellett is elkötelezett. A folyamatos fejlesztések eredményeként 2014-re a gyár fajlagos energia felhasználása 50%-kal csökkent, míg a széndioxid-kibocsátása 90 százalékkal lett kevesebb 2008-hoz képest. A CO2 kibocsátás csökkentéséhez jelentősen hozzájárult a napelemes meleg víz előállító rendszer és a gyár számos területén működő hő visszanyerő rendszer. Az elmúlt 8 év alatt az 1 tonna késztermék előállításához felhasznált víz mennyiségét 70 százalékkal sikerült visszaszorítani, és 22 százalékkal csökkent a hulladéktermelés is. 2013-ra a gyárban teljes egészében megszűnt a hulladéklerakás.

Az Unilever Food Solutions által forgalmazott termékek közel felét a vállalat röszkei gyára készíti. Az évi 16 000 tonna terméket előállító gyár több mint 200 főt foglalkoztat, és 219 magyar beszállítóval dolgozik együtt. A régió egyik legmeghatározóbb munkaadója több mint 750 féle terméket gyárt, 10 magyarországi beszállítóval – gyártóval és forgalmazóval – áll kapcsolatban, melyektől éves szinten 45 000 tonna alapanyagot szerez be.

Az Unilever hosszútávú beszállítói kapcsolatot hozott létre magyar termelőkkel, hogy bizonyítsa a hazai termelők iránti elkötelezettségét

00:00